26 Aralık 2016 Pazartesi


Uyku ve sosyal yaşam
Uyku bozuklukları insanların sosyal yaşantılarını ciddi şekilde etkilemektedir!
Uyku hastalıklarına bağlı gündüz artmış uyku hali, hastaların işlerini yapmasını engelleyerek onları başarısızlığa sürükleyebilmektedir. Aynı zamanda sosyal çevrelerindeki insanlarla geçirdikleri zamanda istemsiz uyku halleriyle bazen alay konusu olmakta bazen de arkadaşlarının acıma hissi ile karşılaşmaktadırlar. Bilişsel (kognitif) fonksiyon bozukluğu da insanların kendi performanslarını sergilemelerini engellemektedir.
Bu durumda da işte gösterebileceği başarıyı gösterememekte, unutkanlık, dikkatini toplayamama gibi sorunlar nedeniyle sıklıkla sorunlar ile karşılaşmaktadırlar. Erkek hastalarda görülen iktidarsızlık ve belki onun kadar önemli olan kadınların cinsel isteklerinde azalma hastaların eşleri ile ilişkilerini olumsuz etkilemekte, bu durum da evliliklerin sürdürülmesini güçleştirmektedir. Hastaların bazılarında görülen gastroözofageal reflü, göğüs yanması ve baş ağrısı gibi yakınmalar kişinin yaşam kalitesini azaltmaktadır. Uyku apneli hastalarda genellikle sosyal fonksiyonlarda azalma, ruh sağlığı ve kişinin kendi enerjisinin azaldığını hissetmesi gibi sorunlar tedavi ile düzelmektedir.
Gece boyunca horlama ve soluk kesilmeleri eşlerin de yaşam kalitelerini azaltır. Eşler ilk zamanlarda bu durumu yadırgamakta ancak zaman içinde gerek horlamayı ve uyku apneyi, gerekse apneler nedeniyle yatakta huzursuz uyuyan eşlerini kanıksamaktadırlar. Uyku apne sendromlu hastaların boşanma oranlarının daha yüksek olduğu da bilinmekle birlikte boşanmayan eşler de evliliğin ilerleyen yıllarında yatak odalarını ayırmaktadırlar. Uyku apne sendromu tedavi edildiğinde sadece hastaların değil aynı zamanda hastaların eşlerinin de yaşam kalitesi artmaktadır.
Yazan: Doç.Dr. Bülent ÇİFTÇİ
Doğru tedavi, ve en önemli şeylerden biri de doğru yatak seçimi ile, uykunuzu düzene sokarak gece boyu dinlenebilir ertesi günü keyifle yaşayabilirsiniz. Uyku vücudunuzu ve ruhunuzu dinlendiren enerji depolanmasını sağlayan tek yerdir.
İyi Uykular.
444 3 064

21 Aralık 2016 Çarşamba

Doğru Uyumak
Uyku ihtiyacınız 24 saatte bir başa döner ve vücudun biyolojik saati tarafından yönetilir. Bu ritimler en çok uyuma uyanma düzenine bağlıdır ve gün boyunca uyanıklık ve rehavet arasındaki dalgalanmalardan sorumludur. Normal sirkadyan ritimleri olan kişiler en çok sabah ve öğleden sonra ayıktır fakat akşama doğru daha ağırlaşırlar ve gece uyuma ihtiyacı duyarlar.
Araştırmalar sirkadyan ritimlerin tansiyon, vücut ısısı, hormon seviyeleri ve bağışıklık sistemi gibi başka fizyolojik süreçlerde de görüldüğünü gösterir. Vücut saati aslında hipotalamusun bir parçasıdır. Hipotalamus beynin, optik sinirlerin buluştuğu noktanın hemen üstünde, göz çukurlarının 3 cm kadar gerisinde bulunan bir bölgesidir.
Özel olarak, vücut saati, hipotalamik sinir hücresi kümesidir. Eski bir saatin sarkacın eşit salınımlarıyla saati takip etmesi gibi, vücut saati de SCN'deki protein moleküllerinin yavaş gelgitleriyle saati belirler. Kişilerin ışıktan ve diğer zaman belirteçlerinden mahrum bırakıldığı kontrollü çalışmalarda vücut saatinin yaklaşık 25 saatlik bir döngüsü olduğu görülmüştür. Fakat insanlar karanlıkta yaşamadığı için hem güneşten hem de yapay cihazlardan gelen ışık ve alarmlı saatler gibi çevresel işaretler sirkadyan ritmi etkiler ve vücut saatinin güneşin 24 saatlik döngüsünü takip etmesini sağlar.
Uykunun REM olan ve olmayan iki evresi vardır. REM (rapid eye movement) evresi hızlı göz hareketiyle karakterizedir ve rüyaların görüldüğü evre olarak bilinir. REM olmayan evreler 4'e bölünür ve bu evrelerde uyku gitgide derinleşir.
Uyku kişilikleri:
Vata tipi kişilerde uyku bozuklukları, uykuya dalmaya çalışırken günlük olayların ve bunlarla alakalı duyguların akıldan çıkarılamamasıyla görülür. Pitta tipi insanlarda uykuya dalmakta sorun olmaz fakat sabahın çok erken saatlerinde uyku bölünür ve birkaç saat boyunca tekrar uykuya geçilemez. Kapha tipi insanlarda ise uyku bozuklukları derin ve uzun uykuya rağmen dinlenememe ve gün boyunca keyifsiz hissetme olarak görülür.
Saat 18.00 ve 22.00 arası akşamın Kapha saatidir. Vata ve Pitta tipi insanlar bu evre bitmeden yatağa girerse uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte daha başarılı olurlar. Sabahın 06.00 - 10.00 saatleri arası da Kapha saatlerdir. Kapha kişilerin bu saatlerde uyuyor olması uyanınca yorgunluk ve keyifsizlik getirir. Bu sebeple en geç saat 06.00'da uyanmaları faydalıdır. Uykunun 22.00 - 02.00 saatleri arasındaki bölümü fiziksel iyileşmeye, 02.00 - 06.00 saatleri arasındaki bölümü psikolojik iyileşmeye ayrılır. Bu sebeple uykuyu bu saatler arasında düzenlemek tüm doshalar için hem fiziksel hem de ruhsal fayda sağlayacaktır.
İyi Uykular.
WellMatt Yatak Fabrikası
444 3 064
http://wellmatt.com/Sayfalar/dogru-uyumak--82/

5 Aralık 2016 Pazartesi

Doğal yatak nasıl olmalı
Hemen hemen her konuda olduğu gibi ortopedik yatak kültüründe de geçmişe yönelme eğilimindeyiz. Eskiden kullanılan pamuk yataklar, yün yataklar, at kılı yataklar ve benzeri doğal malzemeler artık çok daha gelişmiş uyku konforuyla birleştirilerek son dönemde evlerimize girmeye başlamıştır.
Doğal yataklar, içerisinde at kılı, Hindistan cevizi lifi, lateks, deve tüyü, kaşmir, pamuk, yün ve benzeri malzemelerin çok iyi harmanlanarak bir araya getirildiği ürünlerdir. İçerisinde kullanılan doğal yatak malzemelerinin cinsine göre de sertlik dereceleri ve ortopedik yapıları çeşitlendirilmiştir. Doğal yatak tercihinin yapılmasında ki en önemli etkenlerden biri, yatağınızın doğal klima görevi yaparak yazın serin kışın ise sıcak tutma durumudur. Ayrıca doğal yataklar, içerisindeki doğal katmanlardan dolayı sürekli nefes alır ve bu sayede yataklarda oluşan bakteri, küf ve mantar gibi zararlı etkenlerden sizi korur. Bu sayede yatağınızın ömrü uzar ve uzun yıllar konforlu şekilde kullanmanıza sebep olur.
Doğal yatak almayı düşünüyorsanız öncelikli olarak yaylı mı yoksa yaysız mı yatak seçimi yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Bu seçimizi yaptıktan sonra da kilonuza, aradığınız yatak sertliğine ve uyku alışkanlıklarınıza göre müşteri hizmetlerimize danışarak size en uygun doğal yatak seçimini rahatlıkla yapabilirsiniz.
İyi uykular...
Wellmatt Yatak Fabrikası
444 3 064
http://www.wellmatt.com/Sayfalar/dogal-yatak-nasil-olmali-211/