21 Haziran 2016 Salı

Yorgunlukla başa çıkma yolları


Yorgunluk bir nevi "zehirlenme" sayılabilir. Çalışmaktan yorulan adale "laktik asit" meydana getirir. Yorgun bir adaledeki laktik asidi giderebilirsek, o adale derhal çalışabilecek duruma gelecektir.

Günlük hayatımız boyunca, yorulan adalelerimizin meydana getirdiği laktik asitle "kendimizi zehirleriz". Bundan başka adalelerin çalışmaları esnasında vücudun oluşturduğu başka "yorgunluk toksinleri" daha vardır.

Kan dolaşımı esnasında bu yorgunluk toksinleri vücudun her tarafına taşınır. Dolayısıyla sadece adalelerde yorgunluk hissetmekle kalmaz, bütün vücudumuzla yoruluruz. Bu yorgunluk da en büyük hisse de beyine düşer.

Tabii ki yorgunluk sadece kimyasal bir olay değil, aynı zamanda "biyolojik" nitelik de taşır. Yorgunluğu tam anlamıyla ortadan kaldırmak söz konusu olmadığı için, vücut hücrelerinin dinlenmelerine yardımcı olmak gerekir. Hücrelerdeki tahribat onarılmalı, beyinin sinir hücreleri yenilenmelidir. Yorgunluk hissedildiğinde, vücudun eski gücünü kazanabilmesi için uyku şarttır.

Bütün gün masa başında, kafasını yorarak çalışan bir kimse, kendini yorgun hissettiğinde dinlenmek için uzanıp yatmak istemeyebilir. Bunun yerine uzun gezintilere çıkacak, temiz açık havada dolaşmayı tercih edecektir. Okuldan eve gelen, uzun uzun ders çalışan çocuklar da dinlenmeyi yatıp uyuyarak yapmazlar. Koşup oynayarak dinlenirler. , Bunun nedeni açıktır. Vücudun belirli bir kısmı örneğin beyin, gözler, eller ya da bacaklar yorulduğu zaman, o uzvu yeniden güçlendirmek, zindeleştirmek için en iyi yol vücudun diğer kısımlarını çalıştırmaktır. Başka türlü söylemek gerekirse, düzenli, aşırı kaçmayacak bir hareketlilikle de dinlenebiliriz. Kapalı yerlerde çalışanlar, dimağı faaliyeti yoğun olan kimseler, açık hava sporları (yürüyüş, tenis, bisiklet, binicilik, yüzme vs.) yaparak dinlenirler. Hareket soluk alıp vermeyi hızlandırır. Kan dolaşımı hızlanır. Hormonların eylemi artar. Vücuda yararsız maddeler yorgun kısımlardan atılır.

Ancak genel bir yorgunluğun tek çaresi güzel bir uykudur. En iyi uykuyu bulmak için de sağlıklı, konforlu ve diğer bir tabirle ortopedik bir yatak gerekir. Biz bu konuda size istediğiniz tipte bire yatak yaparak yardımcı olmaya hazırız.

İyi Uykular.

WellMatt Yatak Fabrikası

444 3 064

http://wellmatt.com

6 Haziran 2016 Pazartesi

Uyumadan Önce Bunları Yemeyin!



Uzman diyetisyenlerin, uyku sıkıntısı çeken ya da daha iyi uyumak isteyenler için önerileri oldukça önemli. Can boğazdan gelir diyerek, saate bakmadan yediğimiz o leziz yemekler, gece uykusunda bize kabus, uyanma ve huzursuzluk olarak geri dönüyor.

Hatta, Sindirimi zor olan ve uzun süre midede ve bağırsakta kalan besinlerin yatmaya yakın tüketilmesi birçok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Örneğin;

Kırmızı et

Eğer akşam yemek saatiniz sekizden sonraya kaldıysa bunda kırmızı et tüketmeniz çok doğru bir tercih değil. Sert yapısı ve protein içeriğinin yüksek olması nedeni ile uzun süre tok tutan kırmızı et siz uyurken bağırsak sisteminizde olacaktır ve bu durumda uyku düzeninizde dengesizliklere neden olabilir.

Alkol

Fazla miktarda alkol almak anında uykuyu getirip size yatağa uçarak götürecek bir şey gibi bilinse ya da görülse de bu aslında doğru değil. Evet alkol uyumaya neden olur ama bununla birlikte uzun ve rahat bir uyku düzeni de sağlamaz. Alkol tüketilen günlerde dikkat edin, genel olarak sığ uyku ve gece boyunca birkaç kez  uyanma meydana gelmektedir. Alkolü sık tüketmeyen kişilerde bu geceler genelde sinir bozucu bir döngü oluşturur ve zaman içerisinde bağımlılık geliştirmesi nedeni ile sürekli alkol alımı söz konusu olabilir. Huzurlu bir uyku için fazla alkolden uzak durun deriz.

Bitter çikolata

Kim hayır diyebilir ki? Günün her saati zevkle tüketilen çikolatayı yatmadan önce yemek aslında biraz zararlı. Çünkü yemesi keyifli gibi görünse de gece kaliteli uyku ile geçirmenizi engelleyen besinlerden birisi de bitter çikolatadır. Uyku kaçıran ve insana ekstra enerji veren kafein bu çikolata içerisinde fazlası ile bulunduğundan, leziz ama uykusuz bir geceniz olabilir. Uyumadan önce değil de gün içerisinde bu lezzeti yaşamanızı tavsiye ederiz.

Sarımsak

Doğal antibiyotik sarımsak çok yararlı olsa da uykudan önce tüketilmemesi gerek bir besin çünkü uyku düzensizliği yaparken aynı zamanda gece kalitesiz uyku geçirmenize neden olabilir. Sarımsağın uyku kaçırmasının temel nedeni mide ekşimesine neden olmasıdır. Özellikle hassas midelerde sarımsağın reflü gibi problemlere neden olabileceği unutulmamalıdır.

Kahvaltılık Tahıllar

Kalorisi az diye özellikle gece acıkınca tüketilen bu besinlerden uzak durun. Uykunuzu kaçıran besinlerden birisi de kahvaltılık tahıllardır. Yatmadan önce kan şekerinizin hızlı yükselmesini sağlayan tahılları tüketmek kalitesiz bir uykuya eşdeğerdir.

Şeker Barları

Gün içerisinde tatlı ihtiyacını karşılamak için dönemsel olarak tükettiğimiz şeker barları yine geceki uykunuza mal olan besinlerden birisidir. Yapılan bir çalışmada uykudan önce bireylere şeker barları tük ettirilmiş ve 10 bireyden 7'sinin gece kabus gördüğü saptanmıştır. Bu durum gece yatmadan yüksek miktarda alınan şekerin bu duruma neden olabileceği sonucunu çıkarmaktadır.

Bunlara dikkat ederseniz, huzurlu bir uyku sizin olur...

İyi uykular...

WellMatt Yatak Fabrikası

 444 3 064

http://wellmatt.com